«Μη συνηθίζεις τη Βία! Πάρε και ΕΣΥ θέση!»

26 Νοεμβρίου 2022: Συμμετοχή στην Εκστρατεία – «16ήμερες Δράσεις για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών: Ας Ενωθούμε για να Τερματίσουμε τη Βία!» της Περιφέρειας Κρήτης – Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας και Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (Π.ΕΠ.ΙΣ.) Κρήτης.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μια εκστρατεία ενημέρωσης, προβληματισμού και ευαισθητοποίησης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών, σε συμπόρευση με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

16ήμερες δράσεις, από τις 25 Νοεμβρίου 2022 «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών», έως τις 10 Δεκεμβρίου 2022, «Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», υπό το κεντρικό σύνθημα: «Μη συνηθίζεις τη Βία! Πάρε και ΕΣΥ θέση!», που αποσκοπούν στην κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών ως προς την αναγκαιότητα ενεργού συμμετοχής τους στο διαρκή αγώνα για την προώθηση της έμφυλης ισότητας και δικαιοσύνης, την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων, την εξάλειψη των διακρίσεων και ανισοτήτων που βιώνουν οι γυναίκες και τα κορίτσια και την πρόληψη και εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Βασικός άξονας των δράσεων αποτελεί η καλλιέργεια μιας νέας ανθρωπιστικής κουλτούρας αλληλεγγύης, σεβασμού, αποδοχής και συμπερίληψης, ως βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας ισότιμης, δίκαιης και ειρηνικής κοινωνίας, με επίκεντρο την προστασία των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπινων υποκειμένων για ελευθερία, αυτοδιάθεση και ολοκλήρωση, ανεξαρτήτως φύλου ή άλλων χαρακτηριστικών. Απώτερο σκοπό της εκστρατείας συνιστά η δημιουργία ενημερωμένων και ευαισθητοποιημένων νέων ανθρώπων και πολιτών, πρεσβευτών των αρχών της ισότητας και των αναγκαίων κοινωνικών αλλαγών και μετασχηματισμών για την εδραίωσή τους σε όλες τις εκφράσεις της ανθρώπινης ζωής και αλληλεπίδρασης.

Η φετινή εκστρατεία σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της συνέργειας και δικτύωσης της Περιφέρειας Κρήτης  με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με εκπροσώπους της σχολικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας, γυναικείων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, εθελοντικών και καλλιτεχνικών ομάδων, κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και οργανώσεων κλπ. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην ενεργό συμμετοχή μαθητών και μαθητριών και νέων ανθρώπων σε όλες τις δράσεις, ώστε να «ακουστεί» η δική τους φωνή και στάση απέναντι στην έμφυλη βία και κακοποίηση, να τραγουδήσουν ελεύθερα, να φωνάξουν ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, να πουν τη Γυναικοκτονία με το όνομά της και να μετατρέψουν το Σώπα σε Μίλα.

«Μικροί και Μεγάλοι εν Δράσει για μια Κοινωνία Ισότητας και Δικαιοσύνης»
Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, ώρα: 12:00-12:30, αίθριο Ενετικής Λότζιας
Σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ηρακλείου – Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) Ηρακλείου

Η Μουσική Ομάδα «11 & κάτι» συμμετέχει στην εκστρατεία για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών.

Μουσικό δρώμενο, προβολή και παρουσίαση του μουσικού βίντεο της Ομάδας «11 & κάτι», μαθητριών και μαθητών του 11ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, με τίτλο: «Γυναικοκτονία» (Το όνομά μου είν’ το δικό σου), που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», υπό τον συντονισμό της φιλολόγου Παρασκευής Ζεάκη. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ξένια Περακάκη. Μουσική: Σπύρος Γραμμένος.

Aναλυτικό πρόγραμμα δράσεων [εδώ]

Advertisement

Σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s