«“11 & κάτι”: Τραγουδάμε στο σχολείο (;) Διαστάσεις και δυναμική μιας σχολικής μουσικής ομάδας»

Εισήγηση στο 1ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο ΠΔΕ Κρήτης: «Κοινωνία και Σχολείο: Μια σχέση υπό διαπραγμάτευση». Συνεδρία Δ1. Αίθουσα: “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”. Ενότητα: «Χαρακτηριστικά του σύγχρονου και ανοικτού σχολείου: Από τη θεωρία στην πράξη».

«“11 & κάτι”: Τραγουδάμε στο σχολείο (;) Διαστάσεις και δυναμική μιας σχολικής μουσικής ομάδας»

Μετά την εισήγηση θα τραγουδήσουν μέλη της μουσικής ομάδας “11 & κάτι”.

14 Μαΐου 2016, 1ο & 2ο Δημοτικό Σχολείο Λ. Χερσονήσου, 18:30 – 20:30

Πρόγραμμα 1ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου 

Περίληψη εισήγησης

Στο 1ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο ΠΔΕ Κρήτης: “Κοινωνία και Σχολείο: Μια σχέση υπό διαπραγμάτευση” παρουσιάσαμε το εγχείρημα οργάνωσης της μουσικής ομάδας στο σχολείο μας, η οποία λειτουργεί εδώ και επτά χρόνια. Η λειτουργία της χαρακτηρίζεται σημαντική για την ανάπτυξη συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, αφενός διότι μέσα από τις μουσικές εκδηλώσεις που παρουσιάζονται στις σχολικές γιορτές, οι οποίες είναι θεματικές (π.χ. αφιερώματα σε ποιητές, ανάλυση κοινωνικών θεμάτων και φαινομένων), συντελεί στην πολιτιστική καλλιέργεια και πολιτική-κοινωνική αφύπνιση των μελών της και των υπολοίπων μαθητών. Αφετέρου διότι η ομάδα όλα αυτά τα χρόνια αυτοοργανώνεται, με την επίβλεψη εκπαιδευτικού. Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα μέλη της καθοδηγούν και στηρίζουν τα νεότερα, δείχνοντας τις βασικές, αν και άτυπες, αρχές λειτουργίας της ομάδας, και αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν τα παιδιά έχουν αποφοιτήσει. Δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο στενοί δεσμοί μεταξύ τους, με την ομάδα και με το σχολείο, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η αυτοπεποίθηση των μαθητών.

Η μουσική ομάδα λόγω της πολύχρονης παρουσίας της αποτελεί σημείο αναφοράς για τους μαθητές του σχολείου, που την στηρίζουν σε κάθε εκδήλωση. Το ίδιο θερμά την στηρίζει κάθε χρόνο η διεύθυνση του σχολείου και ο Σύλλογος των καθηγητών, αλλά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ενισχύοντας τις δραστηριότητές της με όποιον τρόπο του ζητηθεί. Η ομάδα παράλληλα λειτουργεί και σε συνεργασία με την ευρύτερη κοινότητα, καθώς καλείται συχνά από πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς (π.χ. Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ηλιούπολης και Αγίου Ιωάννη, ΚΕΣΑΝ, Περιφέρεια Κρήτης, ΕΛΜΕ, Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης, Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης), για να εμπλουτίσει τις δράσεις τους και λαμβάνει πάντα ενθουσιώδεις κριτικές για τις εμφανίσεις της. Η λειτουργία της μουσικής ομάδας, επομένως, τεκμηριώνει και καταδεικνύει τη σημασία και χρησιμότητα της μουσικής στο σχολείο ως «εργαλείου» ενδυνάμωσης σχέσεων και αυτοπεποίθησης καθώς και πρόκλησης μιας αειφόρας σχέσης των συμμετεχόντων και των εμπλεκόμενων στις μουσικές δράσεις, για πολλά χρόνια μετά την αποφοίτηση των μαθητών.

Εισήγηση στο Issuu

Δημοσίευση

Αφίσα

afisa-synedriou-13-15.05.2016
Advertisement

Σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s